http://www.imdb.com/title/tt1121931/
Toimintakomedia, peukalo ylös aina voimalinjoihin asti

Uppoaa kasariäksönfaniin kuin rasvattu haulikko jengiläiseen.  Vuoden 2009 paras leffa? Todennäköisesti. Vuoden 2009 hauskin leffa? Varmasti.

Periaatteessahan kyseessä on sama homma kuin jo sinällään loisteliaassa ykkösessä, mutta vietynä kymmenenteen potenssiin. Ja siinä missä ykkösessä antisankari-palkkatappaja Chev Chelios joutui pitämään adrenaliinit korkealla, ettei sydän pysähdy, niin tällä kertaa tarvitaan sähköä keinosydämen käyttämiseen: korkeajännitelinja, starttikaapeli tai kehoja vastakkain hangattaessa syntyvä staattinen sähkö, kaikki käy. Chevin sydän kun on varastettu (heh), ja mies säntää pumppunsa perään, apunaan puhelimen päässä päivystävä juoppo parittaja-sydänkirurgi, strippariksi ruvennut tyttöystävä, henkisesti epästabiili kiinalainen ilotyttö, veljensä murhaajaa jäljittävä pakkoliikkeinen transu sekä klubillinen mustia nahkahomoja. Vastaan asettuu sydämen itselleen asennuttaneen, sangen Pai Mei -henkisen papan johtama triad sekä meksikolaismafia. Matkan varrella törmätään muiden muassa yltiöväkivaltaisiin poliiseihin sekä lakkoileviin pornotähtiin, eli poliittinen epäkorrektius on sitä luokkaa että tästä saisi useammankin sensaatiohakuisen lööpin. Tosin toimittajia ketuttanee toimittajille kettuilu, eli tuskinpa sentään ilmaista julkisuutta antavat.

Päräyttävän toiminnan lisäksi tarjolla on kieroutunutta huumorintajua, totaalisen surrealistista WTF-menoa (kuten kaiju-tyyliin kuvattu tappelukohtaus) ja yleistä häröilyä. Siinä missä ykkösosa sai miettimään, oliko kyseessä sittenkin vain videopeli (kuten lopputekstien jälkeen tuleva kohtaus vihjasi), niin kakkonen unohtaa moiset pohdinnat ja tapahtuu täysin omassa hypertodellisuudessaan, jossa pätevät vain toimintaelokuvan lait. Väkivallan suhteen ei kursailla ja paljasta pintaa on sen verran että kukkahattutädit tukehtuvat. Ykköstä ei ole tarvinnut nähdä kärryillä pysyäkseen, mutta sen nähneet elokuva palkitsee, kun tuttuja hahmoja vilahtelee ja ykkösen tapahtumiin viitataan tyyliin ”kaikella on seurauksensa”. Veikeitä sivurooleja sekä cameoita on myöskin siihen tahtiin että suorastaan hengästyy, mieleen jäi erityisesti hupaisa takaumajakso (jossa kuittaillaan myös tälle muotiselitykselle kuinka kaikki nuorison oireilu nykyään johtuu väkivaltaisista videopeleistä) jossa ex-Spaissari Geri Halliwell esittää Chevin äitiä. Ja onelinerit paukkuvat napakasti kuin kasarilla konsanaan. Did I just drop change or did I hear a chink?  Leffa on lähes tauotonta intensiivistä tykitystä alusta loppuun – ja sen jälkeenkin; lopputekstien päälle tuleva kohtaus kun lupailee kolmososaa. Sitä odotellessa.

Koossa on jokseenkin täydellinen viihdepaketti toiminnan ystäville ja ehdoton toimintakomedian klassikko. Tuomio on selvä, Neveldine/Taylor ovat modernin toiminnan jumalat ja etsintä voidaan lopettaa, Statham on 2000-luvun Arska.

Chicken and broccoli.