http://www.imdb.com/title/tt1515091/
Steampunk-agenttiseikkailu, adrenaliinipiikki ylös

Parin vuoden takaisen Holmes-modernisoinnin jatko-osasta on vaikea keksiä sanottavaa, jota ei olisi sanonut jo sen edeltäjästä. Sherlock on vaihtanut kokaiiniliuoksen formaldehydiin, mutta muuten on tarjolla sitä samaa hyvää ja Gladstone-bulldogressukka toimii edelleen koekaniinina.

Johtolankojen perässä juoksemisen sijaan tilalla on enemmän suoraa toimintaa, ja keitos muistuttaa enemmän viktoriaanista versiota James Bondista kuin puhdasta etsivätarinaa, mutta niinhän se oli jo alkutekstissäkin: elokuvassa kun on professori Moriartyn lisäksi huomattavan paljon elementtejä novellista Viimeinen tapaus. Ja taas kerran suurin kurlaus kuuluu puristien kurkusta niiden juttujen kohdalla, jotka olivat kirjoissa mutta eivät välttämättä muissa elokuva- tai TV-sovituksissa, tai ovat kenties liioiteltu versio näistä. Pieni pettymys on tosin se, että juliste lupaa liikoja: Eiffel-torni jää rauhaan. Niin, ja nykyisellään Noomi Rapacen esittämä povaaja Simza jää lopulta melkoiseksi statistiksi, jota kuitenkin roikotetaan mukana loppuun asti paria kohtausta kummemmin hyödyntämättä.

Sen verran on harvoin nähtävää vanhaa rautaa toimintakohtauksissa, että annan anteeksi sen, ettei niitä kaikkia ollut vielä vuonna 1891 olemassa, tai tohtori Watsonin operoiman etäisesti Madsen-pikakiväärin ja MP18-konepistoolin hybridiä muistuttavan mutkan tapauksessa koskaan. Käsikammella veivattava Gatling (tämä itse asiasssa on jo liian vanhanaikainen elokuvaan), Mauser-pistooli (no, lippaalla varustettu sarjatuliversio on vain noin 40 vuotta aikaansa edellä siinä missä originaali olisi ollut jo melkein oikein), Paksu-Bertta, 7,58 cm Minenwerfer a.A., messinkiosilla varustettu Maxim-konekivääri, hrhrhrhrhrhr. Muutenkin yksityiskohtiin on kiinnitetty huomiota: ei sillä ole mitään tekemistä elokuvan juonen kannalta, mutta esmess taustalla käynnissä olevat Lontoon metron rakennustyöt lämmittävät mieltä.

Jos piti ykkösestä niin pitää tästäkin, ja päinvastoin. Laatuviihdettä.

---

Mitä tulee holokaustiteoriaan, niin enää ei oikeastaan edes vihjailla, vaan ihan suoraan näytetään saksalaiset sotilaat ampumassa mustalaisia metsään, ja itään päin kolkutellaan junan tavaravaunussa...