http://www.imdb.com/title/tt0404390/
Jännitys, peukalo alas

Elokuvan mainonta ja useimmat arvostelutkin ovat täysin harhaanjohtavia. Tämä kun ei ole toimintaelokuvaa nähnytkään, vaan on jotsain trillerin ja draaman välimaastosta, höystettynä toki parilla tymäkällä otoksella väkivaltaa joka on saanut neurasteeniset tv-ohjelmasivujen kirjoittajat hapuilemaan pilleripurkkiaan.

Kun on selvinnyt ennakko-odotusten ja sisällön välisestä ristiriidasta, alkavat elokuvan varsinaiset ongelmat selvitä. Tekijät kai halusivat kertoa "modernisoidun" sadun, jossa lapsi metsän sijasta asfalttiviidakossa vaeltaessaan törmää peikkojen ja notien sijaan gangstereihin ja sarjamurhaajapedofiileihin. Ongelmana vain on näyttelyn ja tyylilajin heiluminen laidasta laitaan: useimmiten ei ole selvää, tavoitellaanko vakavan draaman vaiko mustan komedian tunnelmaa. Kuvilla ja aikatasoilla kikkaillaan, mutta juonilangat, joita on pahimmillaan kolme-neljä rinnakkain, tuntuvat karkaavan käsistä. Niin, ja kun elokuva tapahtuu käytännössä yhden yön aikana, niin liian ison osan ajasta kuva on niin pimeä ettei siitä saa selvää vaikka kuinka pumppaisi valoisuuden ja kontrastin tappiin. Paul Walker selviää pääosasta riittävässä määrin, mutta suoritus myös todistaa taas kerran miksi miehestä ei ollut loppupeleissä A-luokan toimintatähdeksi kokonaista elokuvaa kannattelemaan. Cameron Bright tarinaa kuljettavana pikkupoikana sen sijaan on vain ärsyttävä tavalla, johon harva lapsihahmo(kaan) yltää.

Kokonaan oma lukunsa on elokuvan lopetus, jossa ei ole yksi, vaan peräti kaksi twistiä, ja jotka pilaavat siihenastisen elokuvan muun tunnelman. Jos koko elokuvan tarkoituksena on ollut stereotypiisten hahmojen kautta penkoa amerikkalaisen unelman nurjaa puolta ja luoda nihilistisen masentava tunnelma, niin vähän tökkii vastaan, että päähenkilö ei olekaan satunnainen pikkunilkki vaan sankarillinen FBI:n soluttautuja. Toki jälkiviisaasti ajateltuna siihen vihjataan selvästi jo elokuvan alkumetreillä, mutta silti juonenkäänne tuntuu väkinäiseltä. Mikä ei ole mitään verrattuna siihen, että kun elokuva sen jälkeen näyttää sentään selvästi loppuvan asianmukaisen tylysti, on siihen mitä ilmeisimmin koenäytäntöjen palautteen perusteella liitetty öglön onnellinen Hollywood-siirappikliseelopetus.

"Quentin Tarantino suosittelee" -leima kannessa ei todellakaan taida olla mikään suositus.