http://www.imdb.com/title/tt0077474/
Autoilu/jännitys, peukalo ylös

Noin joka toisessa Driven arvostelussa tunnuttiin mainitsevan, kuinka elokuva on saanut vaikutteita aiemmasta elokuvasta The Driver (ja nettiväki masinoi, kuinka kyseessä on oikeasti vain surkea remake). Kun elokuvalla tuntui muutenkin jo olevan miltei myyttinen maine takaa-ajoelokuvaklassikkona, niin pitihän se katsastaa, mistä tämä kaikki poru on oikein noussut.

On helppo nähdä, että Drive on ottanut paljon mallia tästä: avauskohtaus on lähes identtinen, ja muutenkin on paljon yhteistä alkaen nimettömästä, vähäpuheisesta ja kylmäverisestä keikkakuskista aina petoksen takia pieleen menevään keikkaan. Kuvauksessakin on jotain tuttua.  Mutta alun jälkeen juoni irtautuu täysin omille teilleen ja teemat ja henkilöhahmotkin ovat loppupeleissä kovin erilaisia. Siinä missä Drive oli enemmänkin traaginen tarina Ajajan yrityksestä olla "real human being, and a real hero", Driver on enemmän perinteinen rikoselokuva ja keskittyy kissa- ja-hiiri-leikkiin Ajajasta itselleen pakkomielteen kehittäneen, keinoja kaihtamattoman Etsivän ja tätä tahallaan härnäävän Ajajan välillä. Mikä ihmetytti eniten oli se, että niitä takaa-ajojakaan ei lopulta ole kuin yksi alussa ja yksi lopussa, vaikka ovatkin taidokkaasti kuvattu ja ajettu. Tosin jälkiviisaasti tämän ei olisi pitänyt olla mikään yllätys, eihän legendan maineeseen nousseessa Bullittissakaan ole niitä kuin se yksi.

Vaikkei The Driver mikään maailmoja mullistava olekaan, on se silti ihan pätevä trilleri jossa on (kilo)metrin verran noirimpi tunnelma kuin keskiverrossa kinossa. Näyttelijätyö ja kuvaus on kohdallaan, mutta leikkaus ja juonenkuljetus tuntuu pomppivan. Eikä ihme, "ohjaajan versio" olisi saattanut olla merkittävästi parempi, koska studio aikanaan leikkasi elokuvasta kokonaista 40 minuuttia pois, jolloin kesto lyheni 131 minuutista 91:een. Poisjääneessä materiaalissa olisi kuulemma ollut lisää juurikin niitä takaa-ajoja, mutta myös paljon henkilökuvia syventävää materiaalia, ja ilmeisesti yksi merkittävä sivuhenkilökin tippui kokonaan pois siinä ohella.

Laatutuote, mutta vaikea silti suositella tätä muille kuin elokuvaharrastajille tai autoilufilmien faneille.