http://www.imdb.com/title/tt0318649/
Seikkailu, peukalo ylös

Kyllä minä niin mieleni pahoitin, kuin luin elokuvauutisista, jotta Hollywoodin tuottajat, nuo kuvainraastajat, putkisierainlepakot, bassi-basuukit, räähkät, aikovat tehdä uusintaversion iki-ihanasta Vihreän timantin metsästyksestä. Eikö niillä nyt perhana ole originaalikäsiksiä tai adaptaatioita munaskuita myöten, pakkoko se on mennä sörkkimään sitä mitä ei ole särki?

No, onhan niillä niitä, mutta eivät tiedä mitä niillä tekisivät. Menestyselokuvan respeti on nähtävästi seuraavanlainen: ostetaan bestsellerin oikeudet, ylimitoitetaan budjetti, sössitään markkinointikampanja, ja kirjailija itse päättää nohevasti vielä auttaa torpedoinnissa haukkumalla kirjan tekstiin tehdyt muutoksest (toki syöden myöhemmin sanansa), ja lisäksi riitelemällä lakituvassa viitisen vuotta (tuloksetta) siitä, olisiko häneltä pitänyt kysyä saiko Pyhää Sanaa nyt sitten muuttaa. Niinpä Saharan saapuessa kankaille vahinko oli jo tapahtunut: leffa ei myynyt, ja tuottajat tekivät tästä mitä ilmeisimmin sen johtopäätöksen, että parempi vain filmata jatko-osia ja remakeja sen sijaan että otettaisiin riskejä.

Mikä on sääli, koska leffa on oikein nautittavaa viihdettä ja kelpo jatkaja 1980-luvulla kuolleelle seikkailuelokuvien genrelle. Kirjaa lukemattomana ei tarvitse häiriintyä tarinan muuttelustakaan, tosin näin 2000-luvun katsojana vähän pistää silmään, että Penélope Cruzin roolihahmolle ei ole oikein keksitty mitään järkevää tekemistä. Matthew McConaghey itse sankarina ja Steve Zahn tämän vitsikkäänä apurina ovat mainio parivaljakko, ja miekkosten toilailuja näissä rooleissa olisi kyllä mieluusti katsonut useammankin elokuvan ajan. Vitsit jopa naurattavat, toimintaa piisaa, ja juoni kulkee eteenpäin pahemmin takeltelematta. Jonnin verran tuo jopa sivuaa kehitysmaiden ongelmiakin olematta kuitenkaan soo-soo sormella osoitteleva, pääasia on letkeä aarteenetsintämeininki.

Toisaalta, sukupolvien kuiluhan tässäkin tulee vastaan: jos ei ole koskaan altistunut seikkailuelokuville (Indiana Joneseja lukuunottamatta), niin tämmöiselle helmellekin vain röhkii.