http://www.imdb.com/title/tt1506999/
Toiminta, peukalo ylös

Yhdistetään enimmäkseen outoja taide-elokuvia tekevä ohjaaja, perinteinen toimintaelokuva, ja nimekäs mutta harvinaisen epätodennäköinen casting, ja mitä saadaan? Harvinaisen toimiva paketti. Elokuvan alkupuolella olin vähän jotta WTF, ei tämmöistä artsyilyä niin kuin juonta taikka takautumia tarvita, ei Amerikan Sheriffi ja Muscles from Brusselskaan huippuvuosinaan tarvinneet, mutta loppujen lopuksi tyksinkin. Juoni oli kuitenkin ihan näppärä, ja onnistui jopa yllättämään, mistä iso kiitos kuuluu Michael Douglasin jälleen kerran herkulliselle roolityölle. Sitäpaitsi, leffa joka loppuu kasarihenkiseen punchlineen ei voi olla huono, muutenkin tuntuu siltä että onelinereineen kaikkineen Soderbergh salaa fanittaa wanhan liiton toimintaa. Dialogi on nasevaa ja musta huumori naurattaa.

Toiminnallisesti ote on wanhaa koulua jonnin verran realistisempi, ehkä – sankariin jopa sattuu – takaa-ajossakin on jotain tolkkua, ja taistelukoreografiat ovat keskivertoa metrin realistisempia. Tosin edelleen ihmiskeho kestää satakertaisen määrän rankaisua ja edelleen kaikki lasi on sokerilasia, joka murtuu vihaisesta katseesta ja josta voi mennä läpi ilman seurauksia (kokeilkaapa seuraavan kerran lyödä kättä läpi lasihyllystä tai -pyödästä ja kertokaa mitä tapahtuu, level 2 on sitten ottaa vauhtia ja hypätä päin lasiovea).

Carano näyttää hyvälle ja osaa myös näytellä rooliin riittävästi, mutta ennen kaikkea daamin kamppailu-urheilijan fysiikka tekee hänestä kilometrin verran Angelinaa ja Millaa uskottavamman toimintasankarin. Toivottavasti rooleja tippuu jatkossakin. Feministisestä näkökulmasta tarkasteltuna Carano on myös (filmitähtiin verrattuna, ennen kuin joku taas avautuu) “tavallisemman” näköinen, mitä elokuva vieläpä korostaa pitämällä hänet ilman ylimääräisiä maskeerauksia suurimman osan ajasta. Puvustuskin on realistisen oloista eikä silkkaa itsetarkoituksellista ihonmyötäistä nahkaa/trikoota/tms.

Jos muuten ihmettelette, kuka elokuvan Suomen-ensi-illassa nauroi kohdassa, jossa Paul kuolee taatusti onnellisena, niin arvaattekin jo.

---

Kääntäjälle terveisiä, armeija != merijalkaväki.